s معنی ضرب المثل روباه دستش به انگور نمی رسد می گوید ترش است! :: کتاب بهرام

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام
طبقه بندی موضوعی
آخرین کامنت های شما
  • ۱۷ آبان ۰۲، ۱۳:۴۷ - محسن
    😱🤮
s
  • ۰
  • ۰

ضرب‌المثل «روباه دستش به انگور نمی‌رسد، می‌گوید ترشه» در زبان فارسی به معنای بهانه‌جویی در مواجهه با چیزی است که نمی‌توان به آن دست یافت. این ضرب‌المثل از داستانی قدیمی و معروف در فرهنگ‌های مختلف سرچشمه می‌گیرد، که در آن روباه به دلیل عدم دسترسی به انگور، به جای اعتراف به ناتوانی‌اش، آن را به ترشی نسبت می‌دهد تا احساس شکست و کمبودش را توجیه کند.

نقد و بررسی:

1. تفسیر روان‌شناختی:
   این ضرب‌المثل به طور غیرمستقیم به مفاهیم روان‌شناختی مانند «دفاع از خود» و «توجیه شکست» اشاره دارد. زمانی که فردی به چیزی دست نمی‌یابد یا قادر به رسیدن به هدفش نمی‌شود، ممکن است به بهانه‌جویی و توجیه نرسیدن به آن بپردازد تا از احساس ناکامی و ضعف خود بکاهد. این رفتار به عنوان یک مکانیزم دفاعی برای محافظت از خود در برابر شکست و آسیب به خودارزیابی تلقی می‌شود.

2. نقد اجتماعی و فرهنگی:
   در سطح اجتماعی و فرهنگی، این ضرب‌المثل به ما یادآوری می‌کند که همیشه ممکن است کسانی که به هدف‌هایشان نمی‌رسند، سعی کنند با ایجاد بهانه‌ها و توجیه‌های غیرواقعی، عدم موفقیت خود را پوشش دهند. این نوع رفتار می‌تواند در جوامع مختلف به ویژه در موقعیت‌هایی که موفقیت و پیشرفت اهمیت زیادی دارد، مشاهده شود.

3. آثار آموزشی:
   از جنبه آموزشی، این ضرب‌المثل می‌تواند به ما بیاموزد که به جای توجیه ناکامی‌ها و ایجاد بهانه، بهتر است با واقعیت روبرو شویم و در جهت رفع نقاط ضعف و بهبود تلاش کنیم. این نوع نگرش می‌تواند به رشد فردی و اجتماعی کمک کند و ما را به سمت پذیرش مسئولیت و کار بر روی نقاط قوت و ضعف خود سوق دهد.

4. انتقاد از ریاکاری:
   ضرب‌المثل «روباه دستش به انگور نمی‌رسد، می‌گوید ترشه» همچنین به نقد ریاکاری و فریب‌کاری می‌پردازد. این ضرب‌المثل نشان می‌دهد که برخی افراد ممکن است برای پوشاندن ناتوانی‌های خود، به توجیهات غیرمنطقی متوسل شوند و به جای پذیرش واقعیت، به بهانه‌جویی بپردازند.

در نهایت، این ضرب‌المثل به عنوان یک ابزار فرهنگی و اجتماعی، به ما یادآوری می‌کند که به جای بهانه‌جویی و توجیه، باید با واقعیت روبرو شویم و در تلاش برای بهبود و پیشرفت باشیم.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی