s تفسیر رباعی شمارهٔ ۱۶۹ خیام: چندان که نگاه می کنم هر سویی :: کتاب بهرام

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام
طبقه بندی موضوعی
آخرین کامنت های شما
  • ۱۷ آبان ۰۲، ۱۳:۴۷ - محسن
    😱🤮
s
  • ۰
  • ۰

تفسیر رباعی شمارهٔ ۱۶۹ خیام

متن شعر:

چندان که نگاه می‌کنم هر سویی

در باغ روانست ز کوثر جویی

صحرا چو بهشت است ز کوثر گم گوی

بنشین به بهشت با بهشتی رویی

رباعیات خیام

تفسیر و تحلیل شعر:

این رباعی خیام به زیبایی‌های زندگی دنیوی و لذت‌های آن اشاره دارد و به نوعی به نقد تصورات سنتی از بهشت می‌پردازد. خیام با استفاده از تصاویری زیبا و شاعرانه، به ما یادآوری می‌کند که بهشت واقعی می‌تواند در همین دنیا و در میان زیبایی‌های طبیعی و لذت‌های آن یافت شود. بیایید هر بیت را به تفصیل بررسی کنیم:

بیت اول:

چندان که نگاه می‌کنم هر سویی

در باغ روانست ز کوثر جویی

در این بیت، خیام به زیبایی‌های طبیعت و باغ‌های سرسبز اشاره می‌کند. او می‌گوید که هر طرفی که نگاه می‌کند، درختان و گل‌ها و جوی‌های آب روان را می‌بیند که نماد زندگی و سرزندگی هستند. “کوثر” در اینجا به معنای آب زلال و زندگی‌بخش است و به نوعی به شادی و لذت‌های دنیوی اشاره دارد. این تصویر نشان‌دهندهٔ غنای زندگی و زیبایی‌های آن است.

بیت دوم:

صحرا چو بهشت است ز کوثر گم گوی

بنشین به بهشت با بهشتی رویی

در این بیت، خیام به این نکته اشاره می‌کند که این صحرا و زیبایی‌های آن به اندازهٔ بهشت توصیف شده در متون مذهبی زیبا و دلنشین است. او به نوعی می‌گوید که بهشت واقعی در همین دنیا و در میان این زیبایی‌ها وجود دارد و نیازی به صحبت از بهشت‌های خیالی نیست. او از شنونده می‌خواهد که به جای انتظار برای بهشت در آخرت، در این دنیا با لذت و شادی زندگی کند و از زیبایی‌های آن بهره‌برداری کند.

نتیجه‌گیری

این رباعی خیام، با زبانی عمیق و شاعرانه، به ما یادآوری می‌کند که زیبایی و لذت‌های زندگی دنیوی می‌توانند به اندازهٔ بهشت در متون مذهبی ارزشمند باشند. خیام با دعوت به زندگی در لحظه و بهره‌برداری از زیبایی‌های طبیعی، فلسفهٔ خود را دربارهٔ زندگی و مرگ بیان می‌کند. او به ما می‌آموزد که باید از زندگی و لحظات آن لذت ببریم و بهشت واقعی را در همین دنیا جستجو کنیم. این نوع نگرش به زندگی و زیبایی‌های آن، از ویژگی‌های بارز شعر خیام است که او را به یکی از بزرگ‌ترین شاعران فلسفی تاریخ تبدیل کرده است.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی