شفق قطبی (نور الشمال و نور الجنوب) یک پدیده طبیعی و بسیار زیباست که در نزدیکی قطب شمال (شفق قطبی شممی) و قطب جنوب (شفق قطبی جنوبی) رخ میدهد. این پدیده به دلیل تداخل نور خورشید با جوی زمین و انعکاس آن از ذرات هوا، به صورت نورهای رنگارنگ در آسمان ظاهر میشود.
شفق قطبی در نقاط نزدیک به قطب شمال یا جنوب، ناشی از تلاقی ذرات باردار هوا با ذرات بارانی خورشید است. ذرات بارانی خورشید، پروتئینها و ذرات باریکی هستند که به صورت مستقیم و یا از طریق برخورد با ذرات بارانی خورشید در هوا به وجود میآیند. این ذرات باردار هوا در نتیجه تماس با ذرات مختلف در جو (مثلاً اکسیژن و نیتروژن)، نور خورشید را پراکنده میکنند و باعث ظهور نورهای رنگارنگ در آسمان میشوند.
رنگهای شفق قطبی از قرمز، سبز، آبی و بنفش تا رنگهای طلایی و صورتی متغیر هستند. این رنگها به دلیل تفاوت طول موج نورهای مختلف در طیف الکترومغناطیسی ظاهر میشوند. ارتفاع و شدت نور شفق قطبی نیز به عواملی مانند آب و هوا، زمان سال و عرض جغرافیایی نزدیکی به قطب وابسته است.
شفق قطبی یکی از پدیدههای طبیعی زیبا، جذاب و بینظیر است که در نقاط مناطق قطبی قابل مشاهده است. تجربه دیدن این پدیده فوقالعاده به دلیل زیبایی و شگفتیاش، همیشه یک تجربه بینظیر محسوب میشود.
مطالب دیگر:
آنچه در مورد سیر تکامل باید بدانید!
شایع ترین نام ها در کشورهای مختلف
اختاپوس : نکات جالب در مورد اختاپوس ها
مطالب خواندنی در مورد اقیانوس ها
مطالب خواندنی در مورد جوجه تیغی
دانستنی های مفید در مورد رنگ ها
هر آنچه که در مورد آب باید بدانید!
مطالب مفید در مورد عصر یخبندان