s تفسیر رباعی شمارهٔ ۱۷۳ خیام: زان کوزهٔ می که نیست در وی ضرری :: کتاب بهرام

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام
طبقه بندی موضوعی
آخرین کامنت های شما
  • ۱۷ آبان ۰۲، ۱۳:۴۷ - محسن
    😱🤮
s
  • ۰
  • ۰

تفسیر رباعی شمارهٔ ۱۷۳ خیام

متن شعر:

زان کوزهٔ می که نیست در وی ضرری

پر کن قدحی بخور بمن ده دگری

زان پیشتر ای صنم که در رهگذری

خاک من و تو کوزه‌کند کوزه‌گری

رباعیات خیام

تفسیر و تحلیل شعر:

این رباعی خیام به موضوعاتی چون لذت‌جویی از زندگی، گذر زمان و ناپایداری وجود انسان می‌پردازد. بیایید هر بیت را به تفصیل بررسی کنیم:

بیت اول:

زان کوزهٔ می که نیست در وی ضرری

پر کن قدحی بخور بمن ده دگری

در این بیت، خیام به کوزه‌ای اشاره می‌کند که در آن می (شراب) وجود دارد و می‌گوید که در این کوزه ضرری وجود ندارد. این بیان به نوعی به لذت‌جویی و شادی در زندگی اشاره دارد. خیام از معشوق خود می‌خواهد که قدحی پر کند و به او بدهد تا از زندگی لذت ببرد. این دعوت به نوشیدن و شاد زیستن، نشان‌دهندهٔ فلسفهٔ او در برابر ناپایداری و بی‌معنایی زندگی است. او به ما یادآوری می‌کند که در این دنیای گذرا، باید از لحظات لذت برد.

بیت دوم:

زان پیشتر ای صنم که در رهگذری

خاک من و تو کوزه‌کند کوزه‌گری

در این بیت، خیام به معشوق خود خطاب می‌کند و می‌گوید که قبل از اینکه ما به خاک تبدیل شویم، باید از زندگی بهره ببریم. او به مفهوم گذر زمان و مرگ اشاره می‌کند و یادآور می‌شود که در نهایت، ما به خاک تبدیل خواهیم شد. “کوزه‌گری” به عنوان یک نماد از زندگی و آفرینش است، و خیام به این نکته اشاره می‌کند که در نهایت، همه چیز به خاک بازمی‌گردد و ما باید از زندگی و لحظات آن استفاده کنیم.

نتیجه‌گیری

این رباعی خیام، با زبانی ساده و در عین حال عمیق، به ما یادآوری می‌کند که زندگی کوتاه و ناپایدار است و باید از لحظات آن بهره‌برداری کنیم. خیام با دعوت به لذت‌جویی و شاد زیستن در برابر ناپایداری زندگی، فلسفهٔ خاص خود را در مورد وجود و مرگ به تصویر می‌کشد. او به ما می‌آموزد که باید از فرصت‌ها استفاده کنیم و در کنار زیبایی‌ها و لذت‌های زندگی، به یاد داشته باشیم که همه چیز در نهایت به خاک بازمی‌گردد. این نوع نگرش به زندگی، از ویژگی‌های بارز شعر خیام است که او را به یکی از بزرگ‌ترین شاعران فلسفی تاریخ تبدیل کرده است.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی