کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام
طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات
  • ۶ اسفند ۰۳، ۰۵:۰۲ - ناشناس
    ok
  • ۱۷ آبان ۰۲، ۱۳:۴۷ - محسن
    😱🤮
  • ۰
  • ۰

فلافل (Falafel) یکی از محبوب‌ترین خوراکی‌های خیابانی در خاورمیانه و شمال آفریقاست که از نخود یا باقلا تهیه می‌شود. این غذای تُرد و خوش طعم، با نان، سبزیجات تازه و سس‌های تند سرو می‌شود و طرفداران بی‌شماری در سراسر جهان دارد. اما داستان فلافل فراتر از یک اسنک ساده است!

ریشه نام فلافل: فلفل، باقلا یا طعمِ لذیذ؟

  • برخی معتقدند واژه «فلافل» از جمع مکسر کلمه عربی «فِلفِل» (فلفل) گرفته شده است، چرا که در گذشته به شکل گِرده‌های کوچک و فلفل‌مانند درست می‌شد.

  • در زبان قبطی (مصری باستان)، فلافل به معنای «دارای باقلای بسیار» است، زیرا در مصر باستان این غذا از باقلا تهیه می‌شد.

  • در مصر و سودان به آن «طُعمیه» می‌گویند که به معنای «لقمه طعم‌دار» است. در یمن نیز «باجیه» نامیده می‌شود.

تاریخچه: از مصر باستان تا خیابان‌های تهران
فلافل ریشه در مصر باستان دارد. مسیحیان قبطی مصر احتمالاً نخستین کسانی بودند که برای روزه‌داری و پرهیز از گوشت، فلافل را ابداع کردند. این غذا از مصر به شامات (لبنان، سوریه)، عراق و ایران راه یافت و در ایران به یک غذای فست‌فودی پرطرفدار تبدیل شد.

ترکیبات: نخود vs باقلا

  • در مصر فلافل را با باقلا، سبزیجات معطر (مانند گشنیز و جعفری) و ادویه‌هایی مانند زیره و زردچوبه درست می‌کنند که رنگ داخلی آن سبز می‌شود.

  • در ایران و خاورمیانه از نخود، تخم گشنیز، سیب‌زمینی پخته و ادویه‌هایی مانند فلفل استفاده می‌شود که رنگ آن طلایی-قهوه‌ای است.

  • فلافل را به صورت توپی، سکه‌ای یا حتی سوسیس‌های کوچک در می‌آورند و با قالب‌های مخصوص شکل می‌دهند.

ارزش غذایی: بمب انرژیِ گیاهی
هر ۱۰۰ گرم فلافل حاوی:

  • ۳۳۳ کیلوکالری انرژی

  • ۱۳.۳ گرم پروتئین (معادل ۲۷٪ نیاز روزانه)

  • ۱۷.۸ گرم چربی

  • ۳۱.۸ گرم کربوهیدرات

  • سرشار از آهن (۲۶٪ نیاز روزانه)، منیزیم (۲۳٪) و فولات (۲۰٪).
    فلافل جایگزین مناسبی برای گوشت در رژیم‌های گیاهخواری است، اما به دلیل سرخ شدن، کالری بالایی دارد.

سرو فلافل: از صبحانه مصری تا فست‌فود جهانی

  • در مصر، فلافل به عنوان صبحانه با نان پیتا و املت سرو می‌شود.

  • در ایران و لبنان، آن را در نان سنگک یا پیتا با کاهو، گوجه، ترشی و سس‌های تند میل می‌کنند.

  • در غرب آفریقا، غذای مشابهی به نام «آکارا» با لوبیای سیاه تهیه می‌شود.

۶ نکته جالب درباره فلافل
۱. پیشینه چند هزار ساله: احتمالاً نسخه باستانی «بورانی نخود» مصر باستان است.
۲. رکورد جهانی: بزرگ‌ترین فلافل جهان در اردن با وزن ۷۴.۸ کیلوگرم ساخته شد!
۳. سفر به فضا: فضانوردان اسرائیلی در سال ۲۰۱۲ فلافل منجمد را به فضا بردند!
۴. نماد صلح: در اسرائیل و فلسطین، نماد همزیستی مسالمت‌آمیز است.
۵. فست‌فود جهانی: برندهایی مانند «ماستر فالافل» آن را در اروپا و آمریکا محبوب کرده‌اند.
۶. قالب‌های تزیینی: گاهی فلافل را به شکل ستاره یا قلب درست می‌کنند!

جمع‌بندی
فلافل نه تنها یک غذای خیابانی، بلکه گواهی بر تاریخ و فرهنگ مشترک خاورمیانه است. از کوچه‌های قاهره تا نیویورک، این گِرده‌های کوچک دل همه را برده‌اند. دفعه بعد که فلافل می‌خورید، بدانید تکه‌ای از هنر آشپزی شرق را می‌چشید.

متن متحرک با مارکیو متن متحرک با مارکیو فهرست مطالب
توضیح تصویر

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی