s عبید زاکانی :: کتاب بهرام

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام
طبقه بندی موضوعی
آخرین کامنت های شما
  • ۱۷ آبان ۰۲، ۱۳:۴۷ - محسن
    😱🤮
s
  • ۰
  • ۰

عبید زاکانی

عبید زاکانی: شاعر و طنزپرداز بزرگ ایرانی

زندگی و آثار

خواجه نظام‌الدین عبیدالله زاکانی، معروف به عبید زاکانی، شاعر، نویسنده و لطیفه‌پرداز ایرانی قرن هشتم هجری است. او در اواخر قرن هفتم یا اوایل قرن هشتم هجری قمری در یکی از توابع قزوین به دنیا آمد. عبید شاعری خوش‌ذوق و آگاه بود که با نکته‌یابی و انتقادهای ظریف اجتماعی‌اش شناخته می‌شود. او ناملایمات و اوضاع آشفته روزگار خود را برنمی‌تافت و تزویر و ریاکاری حاکمان را در آثارش به تصویر می‌کشید.

عبید زاکانی به دلیل نسبتش با خاندان زاکان به این نام مشهور شده است. این خاندان تیره‌ای از «عرب بنی خفاجه» بودند که بعد از مهاجرت به ایران، در نزدیکی زاکان قروه درگزین، شهرستان درگزین از توابع همدان مستقر شدند. سلمان ساوجی نیز او را «روستازاده» قزوین شمرده است.

عبید در شیراز به دانش‌اندوزی پرداخت و در این شهر تحت نظر بهترین استادان پرورش یافت. پس از اتمام تحصیلاتش، به قزوین بازگشت و تا پایان عمر در این شهر ماند. در خاندان او دو شعبه مشهور بودند: یک شعبه که اهل دانش‌های معقول و منقول بودند و شعبه دیگر که به عنوان ارباب الصدور (وزیران و دیوانیان) شناخته می‌شدند. حمدالله مستوفی، معاصر و همشهری عبید، او را از شعبه دوم می‌داند.

نقش عبید زاکانی در تاریخ ادبیات

بنا به گفته تاریخ‌نویسان، عبید در طول حیات خود لقب‌هایی از امراء و حکام زمان خود دریافت کرده و اشعار و رسائل بی‌نظیری دارد. عباس اقبال در مقدمه دیوان عبید می‌نویسد که اطلاعات مفصلی درباره زندگی او در دست نیست و بیشتر اطلاعات ما از آثار حمدالله مستوفی و دولتشاه سمرقندی به‌دست آمده است. این منابع به افسانه‌ها و حکایات مربوط به او اشاره دارند و نشان می‌دهند که عبید در زمان خود به عنوان شاعری مشهور و محترم شناخته می‌شد.

عبید زاکانی در آثارش از چندین پادشاه و معاصر خود مانند علاءالدین محمد، شاه شیخ ابوالحسن اینجو و رکن‌الدین عبدالملک وزیر سلطان اویس جلایری یاد کرده است. او به عنوان یکی از نوابغ بزرگ ادبیات فارسی شناخته می‌شود و برخی او را به ولتر، نویسنده بزرگ فرانسوی، تشبیه کرده‌اند.

وفات و میراث ادبی

وفات عبید زاکانی را تقی‌الدین کاشی در تذکره خود سال ۷۷۲ هجری قمری دانسته و صادق اصفهانی در کتاب شاهد صادق آن را ذیل وقایع سال ۷۷۱ آورده است. اطلاعات موجود نشان می‌دهد که او تا اواخر سال ۷۶۸ هجری قمری در قید حیات بوده و وفاتش بین سال‌های ۷۶۸ تا ۷۷۲ رخ داده است. محل دفن او ناشناخته است و به روایتی، قبر او در ماهان کرمان قرار دارد.

از تألیفاتی که از او باقی مانده است، مشخص می‌شود که بیشتر مقصود او انتقاد از اوضاع زمان به زبان هزل و طنز بوده است. مجموع اشعار جدی او از ۳۰۰۰ بیت تجاوز نمی‌کند.

طنز و هزل در آثار عبید زاکانی

عبید زاکانی علاوه بر شاعری، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین طنزپردازان تاریخ ادبیات فارسی شناخته می‌شود. او به ویژه به خاطر لطایف و طنزهایش مشهور است و برخی او را پدر طنز فارسی لقب داده‌اند. آثار او شامل مجموعه‌ای از طنزها و هزل‌ها است که به زیبایی و ظرافت به نقد اجتماعی و فرهنگی می‌پردازد. از جمله آثار مشهور او می‌توان به «موش و گربه»، «ریش‌نامه»، «صد پند» و «رسالهٔ اخلاق الاشراف» اشاره کرد.

نتیجه‌گیری

عبید زاکانی با آثارش نه تنها به غنای ادبیات فارسی افزوده، بلکه به عنوان یک منتقد اجتماعی و فرهنگی نیز شناخته می‌شود. او با استفاده از طنز و هزل، ناملایمات و مشکلات جامعه خود را به تصویر کشید و به نسل‌های آینده یادآوری کرد که هنر می‌تواند ابزاری برای نقد و اصلاح جامعه باشد. آثار او همچنان در ادبیات فارسی مورد توجه و مطالعه قرار دارد و نشان‌دهندهٔ توانمندی و خلاقیت او در استفاده از زبان و ادبیات است.

  • ۰۳/۰۹/۰۷
  • بهرام بهرامی حصاری

عبید زاکانی: شاعر و طنزپرداز بزرگ ایرانی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی